5
Травень 2022року
запитання — відповідь

⚡ Скринька для запитань

Не знаєте, як організувати той чи той напрям діяльності закладу або підготуватися до перевірки? Чи як розв’язати робочу ситуацію? Хочете переконатися, що прийняли правильне управлінське рішення? Вам на допомогу, шановний читачу е-журналу, — Скринька запитань.

Залишайте в ній свою електронну пошту та запитання, відповідь на яке шукаєте, опишіть робочу ситуацію, що склалася, і яку не знаєте, як правильно розв’язати. Або напишіть, яка порада чи рекомендація експертів «Практики управління закладом освіти» Вам потрібна. Ми, редакція журналу, надішлемо ваше звернення експерту, а відповідь надамо Вам — опублікуємо її на цій сторінці під запитанням або підкажемо, у якій опублікованій статті вона є. Тому зазирайте у  Скриньку. Можливо, у ній уже є відповідь на ваше запитання.

0 символів із 1500
Ваші колеги написали:
7. Чи можуть батьки вимагати зміни вчителя?
6. Дуже дякуємо за ваш ресурс, за вашу працю! Якщо можливо, підкажіть як вчинити у наступному випадку: на підставі яких документів може бути видана довідка з місця роботі колишньому працівникові якщо: втрачено оригінал трудової книжки на новому місці роботи та відсутні документи (книга наказів, накази) на попередньому місці роботи (при цьому декілька разів змінювалася адміністрація). У працівника є в наявності ксерокопія трудової книжки. Будемо вдячні за відповідь!
Відповідь редакції:Вітаю. Тут в будь якому випадку необхідно звертатись на те місце роботи, де він працював. Документи повинен зберігати правонаступник. Або передати їх на зберігання до трудового архіву.
5. Доброго дня. Якщо дане питання у вашій компетенції , підкажіть, як отримати свідоцтва про базову та повну загальну освіту 2021/2022 н.р. внутрішньо - переміщеним особам із окупованої території (Херсонська обл)? Як дізнатися чи взагалі ці свідоцтва були замовленні в системі Edukation? Діти та їх батьки переймаються даним питанням. Відділ освіти звернувся за допомогою в Департамент освіти, але відповідь була, що це не в їхній компетенції. Будемо вдячні за відповідь.
Відповідь редакції:Вітаю. Експерт готує відповідь на Ваше запитання.
4. Добрий день. Як оплачувати заробітну плату вчителю під час літніх канікул, якщо він знаходиться за кордоном? Дякую. [email protected]
Відповідь редакції:Вітаю. За період роботи в період літніх канікул учнів, у тому числі за дистанційною формою, незалежно від місця перебування на час особливого періоду, оплата праці вчителя здійснюється в розмірі, визначеному при тарифікації.
3. Добрий день. Наша школа знаходиться в селі, яку зараз приєднали до міста. Коли ми знаходилися в районі, то ділили учнів на 2 класи при кількості 31. Зараз нам повідомляють з управління освіти міста, що можемо поділити учнів на два класи, якщо у них буде по 25 учнів в кожному. Чи правомірно це? Адже частина людей залишиться без роботи під час війни.
Відповідь редакції:Вітаю. Експерт готує відповідь на Ваше запитання.
2. Чи може засновник (міська рада) закладу освіти проводити реорганізацію закладів освіти в умовах воєнного стану ,при існуванні військово-цивільної адміністрації?
1. Доброго дня ! Допоможіть розібратись: при ПРОСТОЇ заробітна плата працівнику нараховується як 2/3 СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ, чи все таки 2/3 "голої" СТАВКИ ? У ЗМІ на цей рахунок юристи публікують доволі суперечливі пояснення. Дякую
Відповідь редакції:Згідно з частиною першою статті 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Але пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України, Профспілками працівників освіти і науки України на 2021–2025 роки (далі — Галузева угода) Сторони угоди рекомендують керівникам закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Чи заводити Книгу видачі свідоцтв про закінчення початкової школи
№ 5, 2022
Зразки документів і довідкові матеріали, наведені в журналі «Практика управління закладом освіти», 05/2022